200 g namletého máku

120 g másla

100 g čekankové vlákniny , nebo čekankového sirupu

4 vejce

špetka soli, čerstvá vanilka a citronová kůra

Oddělím žloutky od bílků a dáme šlehat sníh se špetkou soli. Čekankový sirup vyšlehám se žloutky a přidám žloutky s citronovou kůrou a vanilkou. Do směsi se žloutků vmíchám mák, potom polovinu bílků a na závěr přidám zbytek bílků, aby sedly co nejméně a moučník byl i bez prášku do pečiva pěkně lehký. Těsto naliji do menšího pekáčku, nebo dortové formy s pečícím papírem a peču v předehřáté troubě na 180°C 20 minut.

Ještě na vlahý makovec natřu lískooříškový krém se stévií, aby se roztekl v tenoučké vrstvě a nechám vychladnout. Zdobit můžeme tvarohovým krémem, šlehačkou, nebo jen kokosem.