Žitný kváskový chléb je chuťově jiný než kváskový chléb s pšenicí. Jeho benefity pro zdraví jsou však úžasné. Jednak má vysoké procento rozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů, zvyšuje pocit sytosti, snižuje cholesterol, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi ... Proč doporučuji vyrobit žitný chléb doma? Kupovaný obsahuje kypřidla, často barviva a množství přidaného cukru což jeho benefity snižuje.
2 lžíce žitného kvásku
200ml vody
200 g Předměřické žitné chlebové mouky
Rozmíchám a nechám vzejít kvásek ( rozkvas) až ho je dvakrát tolik. Oddělím dvě lžíce kvásku na příští pečení, přidám trochu mouky a uložím do lednice. Do zbylého rozkvasu ( cca 400g) přidám
200 g Předměřické žitné chlebové mouky
50 ml kefíru
1 lžičku soli , 1/2 lžičky černuchových semen, 1 lžíci kmínu
50g drcených vloček
Podle potřeby přidat kefír, nebo vodu. Černuchu nedávám vždycky, je hodně aromatická a ne vždy její úžasná chuť sedí. Ke slaným pokrmům, pomázánkám a na chlebíčky je vynikající.
Těsto je řidší jako na jiný druh chleba, proto jej nelze dát do ošatky a kynutí po zadělání těsta probíhá rovnou v silikonové formě na hřbet asi dvě hodiny v teple. Peču ve vyhřáté troubě na 250°C a po vložení chleba stáhnu na 220°C. Peču 25 minut, potom chléb vyklopím z formy a dopeču bez formy do růžova cca 15 minut.
Výživové hodnoty celého chleba:
Bílkoviny 38,8 g Sacharidy 339g Tuky 8,9g Vláknina 37,2g