Žitný kváskový chléb je chuťově jiný než kváskový chléb s pšenicí. Jeho benefity pro zdraví jsou však úžasné. Jednak má vysoké procento rozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů, zvyšuje pocit sytosti, snižuje cholesterol, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi ... Proč doporučuji vyrobit žitný chléb  doma?  Kupovaný obsahuje kypřidla, často  barviva a množství přidaného cukru což jeho benefity snižuje.

     2      lžíce žitného kvásku

200ml   vody

200 g    Předměřické žitné chlebové mouky

Rozmíchám a nechám vzejít kvásek ( rozkvas) až ho je dvakrát tolik. Oddělím dvě lžíce kvásku na příští pečení, přidám trochu mouky a uložím do lednice. Do zbylého rozkvasu ( cca 400g) přidám

200 g    Předměřické žitné chlebové mouky

 50 ml   kefíru 

   1       lžičku soli , 1/2  lžičky černuchových semen,  1 lžíci kmínu 

  50g    drcených vloček

Podle potřeby přidat kefír, nebo vodu. Černuchu nedávám vždycky, je hodně aromatická a ne vždy její úžasná chuť sedí. Ke slaným pokrmům, pomázánkám a na chlebíčky je  vynikající.

Těsto je řidší jako na jiný druh chleba, proto jej nelze dát do ošatky a kynutí po zadělání těsta probíhá rovnou v silikonové formě na hřbet asi dvě hodiny v teple. Peču ve vyhřáté troubě na 250°C a po vložení chleba stáhnu na 220°C. Peču 25 minut, potom chléb vyklopím z formy a dopeču bez formy do růžova cca 15 minut.

Výživové hodnoty celého chleba:

Bílkoviny  38,8 g                  Sacharidy  339g                 Tuky   8,9g                        Vláknina   37,2g