300 g špaldové mouky
300 g pšeničného kvásku
250 ml rostlinného mléka
15 g droždí
10 g rozmixovaného psyllia Dr.Popova
30 g kokosového oleje
50 g čekankového sirupu
50 g erythritolu
Špetka soli, na špičku nože sušené kurkumy, čerstvá vanilka
Do vlažného mléka rozdrobím droždí a přidám čekankový sirup . Až droždí začne pracovat přidám kurkumu a vmíchám psyllium. Ihned přidám kvásek, mouku erythritol, vanilku a kokosový olej. Těsto nechám v robotu míchat cca deset minut aby bylo krásně vláčné. 45 minut nechám kynout a těsto rozdělím na dvě části. Do jedné zapracuji nasekané vlašské ořechy a rozdělím na tři části . Zapletu cop a stočím do věnce na plechu s pečícím papírem a nechámdalších 45 minut kynout. Duhou polovinu těsta rozdělím na 4-5 částí a stotčím jidáše. Opět nechám na plechu s pečícím papírem vykynout 45 minut. Peču na 180°C cca 20 minut v předehřáté troubě. Asi pět minut před dopečením věnce potřu sladěnkou rozpuštěnou v trošce vody ( nebou čekankový sirup) a posypu mandlemi. Nechám mandle zrůžovět a po vyndání nechám vystydnout na mřížce. Jidáše stačí potřít až po upečení aby byly pěkně lesklé.