2 lžíce žitného kvásku, který uchovávám na chleba smíchám se 100 g celozrnné špaldové mouky, přidám 150 ml vody a nechám vyběhnout kvásek. Proces trvá podle teploty v místnosti i šest hodin, ale rozkvas by měl zvětšit dvakrát svůj objem.

Do celého rozkvasu přidám 400 g jemné špaldové mouky, 0,2 l mléka, 100 g másla ( můžeme přidat i lžičku sádla), ½ středové části vanilkového lusku, 1 žloutek, citronovou kůru a špetku soli. Zadělám hladké těsto tak aby se nelepilo na stěny nádoby a na závěr přidám do těsta 50 g nasekaných vlašských ořechů a 50g rozinek naložených v rumu.

Těsto nechám asi dvě hodiny kynout, rozdělím na části a upletu vánočku, zafixuji propíchnutím špejlemi a nechám na plechu s pečícím papírem ještě hodinku kynout. Vánočku překryji shora pečícím papírem, nebo je možné péct jako chleba v litinovém pekáči na 200°C asi 20 minut.